onsdag 23 april 2014

"jag har"......

Sitter här i sena natten och tittar på en repris av litteraturprogrammet Babel mfl.
En bok handlade om Köpstopp.......och hur bra det faktiskt går att, ganska länge, leva utan att dras med i köphysterin köp och släng.

Det fick mig att tänka på min mamma.Synd att jag (som många av oss) inte LYSSNADE tillräckligt på mina föräldrar när jag hade dem kvar i livet.

När jag flyttade till Göteborg 1981 blev ju avståndet fysiskt väldigt långt. Dvs jag kunde inte bara "titta in" på en fika eller kanske mest tvärtom...mina föräldrar kom till mig.
När jag "åkte hem" (Gbg-Hallstahammar) ville jag , som gillar att köpa något nytt, så gärna att mamma och jag skulle ut på byn och shoppa. Det var då jag minns att hon alltid sa "jag har redan alltför mycket kläder"....och prylar behöver jag inte.
Usch vad trött jag kände då, att jag blev på henne! Men nu förstår jag att jag inte förstod vad hon menade Varför ville hon inte köpa sig något nytt och vara fin?
Tänk att jag inte förstod henne. Hon var sömmerska och hade en hel klädkammare full med fina blusar, kjolar mm som HON trivdes i och gillade. Jag såg det från min sida , jag som ville ha något nytt i garderoben.

Men jag märker nu mer och mer att jag liknar henne och tänker "jag har" men såklart infinner sig lusten att handla så fort jag åker in till city trots att jag har.....

Får se hur det går i vår? Köper gärna lite dyrare plagg som jag kan ha länge och vill ha dem kvar också. Så mina tidigare ideér om att  antalet plagg ska var lika eller minska, dvs ett nytt in-minst ett gammalt ut kommer nog inte att fungera.
Pga brist på utrymme kan jag inte köpa så många nya böcker som jag skulle vilja och där kan jag ju inte tänka "jag har" när det kommer ut så många spännande och intressanta nya böcker......

Ja så sitter jag och funderar här i Lyan när det är 4 min kvar till Spöktimmen. Önskar mig och er en God nattsömn.....

6 kommentarer:

 1. Oh lilla Maj så sant Du skriver. Men det var väl inget roligt att lyssna på dem, de hade ju aldrig råd. Oj så dåligt de hade det, men jag klagar inte för det. Men det var skillnad på mig och mina skolkamrater. Men det var många kamrater som var i min
  situation ändå. .. Många av mina kamrater ville leka med mig, men det fick de inte
  vi hade för enkelt, det var stor skillnad på 30 talets , klasskillnad. Men jag kommer
  ihåg mycket bra saker i alla fall. Det var ett intressant inlägg Maj. som fick mig att minnas. stor kram från Hajan som varit vaken ett par timmar.

  SvaraRadera
 2. Ju äldre jag blir, så tänker jag som din och min mamma. Köper jag något plagg, så köper jag något som är lätt att kombinera i färg och form med så´nt jag har förut. Jackor och skor kan jag däremot inte låta bli att köpa. Jag har många plagg hängande i garderoben med prislapparna kvar. Jag har shoppat mer än jag behövt, men 2007 skadade jag mig och var borta från arbetslivet över 1 år och då "bröts" mitt shoppbehov som tur var och nu får det bli bara det som "behövs".
  Ha det gott i vårsolen!

  SvaraRadera
 3. Nöjd är rik nog är ett annat gammalt bra ordspråk som passar så bra på din goa mamma.
  Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fattat helt rätt. Min mamma var en otroligt nöjd människa och personalen på äldrevården där mamma bodde de senaste åren sa att hon aldrig klagade över någonting!

   Radera
 4. Jag tänker mer och mer som din mamma, det är liksom ingen sport att bara handla och handla längre, det känns mer värdefullt att använda det man har. Och det gäller liksom på alla områden, tycker jag. Tänk att din mamma var sömmerska, vilken lyx, skräddade kläder är så lyxigt!
  Agneta kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om jag varit klok nog att ta foto på många av de jättefina kläder mamma sydde till mig. Jag ritade modellerna och hon sydde och ingen hade lika kläder som jag. Kanske därför jag har så svårt att hitta något i affärerna för jag vet ju vad jag vill ha men allt är massproducerat

   Radera