måndag 22 juli 2013

Vad gör oss lyckliga?


https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQCAV2dE2IK1_cuj7yIiAY92EwL5HzoPM7aYf7SQAUPBnlSYDznug
Jag hade tur som kom att titta på morgonprogrammet där "Lyckoexperten" Erik Fernholm (EF) berättade om det han jobbar med, och den forskning han tagit del av . Vad gör oss lyckliga? Jag kommer inte att skriva så mycket om det utan rekommenderar att ni lyssnar på vad han har att säga i länken nedan.
Ni får "trycka på bilden" för att sedan kunna trycka på SPELA......avsätt ca 10 min till Eriks inlägg

Avsnittet om "Lyckoexperten" Erik Fernholm i TV4

Sammanfattningsvis som jag förstår det är det ju till att börja med INDIVIDUELLT men forskningen visar på tre komponenter som är viktiga för att vi ska känna oss lyckliga
 • att vi får jobba  och leva utifrån våra värderingar (det man själv tycker är viktigt)
 • att vi får utvecklas och känna oss kompetenta
 • att ingå i en gemenskap och känna sig behövd
Att jobba,enligt EF för att få mer pengar för att köpa större bil,större hus,resa längre bort osv ger ingen långvarig lyckokänsla utan vi vänjer oss snabbt vid det och sen ökar kraven igen....ännu större bil....
Det är viktigt att ha en grundtrygghet för att kunna leva enligt punkterna 1-3 ovan.

Det har också visat sig, enligt EF, att av
 • de som får det de VILL  mot
 • de som får det de BEHÖVER
är det de som får endast det de behöver som är lyckligast! Lyssna på länken.......

Det får mig att tänka på min far som levde efter en regel

MAN SKA HA LITE MER PENGAR ÄN MAN BEHÖVER
OCH SÅ GÄLLER DET ATT INTE BEHÖVA SÅ MYCKET

mina föräldrar! De var mycket enkla människor, vi levde ganska enkelt men en av de stora gåvorna jag fått med mig i livet är att aldrig någonsin känna avund utan glädjas med andras framgång.

4 kommentarer:

 1. Ja, tacksamhet mot sina föräldrar är fint och jag säger som du, jag fick också lära mig så och det är skönt att ha det att luta sig tillbaka mot.

  Och nu har jag tittat på din väns hus i Dalarna och jag säger bara.....ordlös......det är ju precis så jag vill ha det. Det behöver inte ens vara två våningar, det går jättebra med ett plan också och väldigt litet.....tack för att du gav mig tipset att titta där!

  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Nej som väl är känner jag aldrig någon avund. Jag gläds med
  mina människor, och missunnar ingen något
  Min gubbe sade ofta Du är som moder Theeres, du behöver inte vara överallt , men han var rädd om mig.
  Han var också så att han ställde upp på allt och alla.
  Så hör jag bara vitsord om honom nu när han är borta, det är skönt.
  kram Hajan

  SvaraRadera
 3. Kan intyga det du skriver om Emil o Valborg... Enkla, snälla Människor med lätt till skratt... Det andra Maj ,att du inte känner Avund, uppskattar jag som en mycket bra egenskap hos dig och så har vi alltid uppfattat dig oxå... fint att få vara vän till dig sen ca 55 år (!) tillbaks / Kram från B+GSch :)

  SvaraRadera
 4. Att glädjas åt andras framgång har många tyvärr väldigt svårt för...:( Jag tycker det är fantastiskt roligt när det går bra för människor, antingen via hårt arbete,målmedvetenhet och mod eller bara ren tur.Självklart kan jag bli lite avundsjuk men jag unnar andra att lyckas. Tänker alltid: Men hallå kan de så kan ju jag också. Och dessutom tror jag att det bästa är om det går bra på olika sätt för alla människor. Glada människor ger ett bra samhälle och trygghet och lugn för alla. Avund, misunsamhet och bitterhet skapar ledsna,ensamma och elaka människor som i gör dåliga livsval. Därför ger jag tummen upp för dig:)
  Kram Annika

  SvaraRadera