onsdag 12 mars 2014

Stackars unga flickor........kanske även pojkar

Såg just på TV1, programmet Uppdrag granskning". Där berättades om en kille som fått sin identitet kapad på Facebook och därefter har den falska identiteten används i bedrägligt syfte. Jag tittar inte så ofta på programmet men kvällens program sätter många känslor i svallning.

Unga sårbara flickor lockas att under hot skicka nakenbilder till "mannen" som de till att börja med litat på.
Det är ganska lätt att tänka men hur kan någon verkligen tro att man har ett förhållande med en person man aldrig träffat, skicka foto mm.
Men vi lever i en annan tid nu med dessa datorer, mobiler mm. Och med en vuxens erfarenhet har man kanske bestämda åsikter om att så skulle jag aldrig ha gjort.....men vi glömmer att flickorna är i de flesta fall under 15 år.
OM vi tänker efter så finns det väl hos var och en av oss en del "SAKER" som väl så här i efterhand inte framstår som helt riskfria.
"Den som är utan skuld kastar första stenen" passar lite här tänker jag. Jag tycker uppriktigt synd om dessa flickor, synd om de som läser inläggen på Facebook och tror på dem och sprider vidare.....

Så snälla ni föräldrar/andra vuxna som har tonårsflickor (kanske unga killar också blir utsatta?) tala med era döttrar/söner om risken med privata, särskilt avklädda , bilder Facebook mm.

Ni som blivit utsatta måste, hur vet inte jag, kräva att Polisen mfl instanser "tar tag i er polisanmälan" och inte lägger den åt sidan med orden "utredning nedlagd". I annat fall bör väl kanske en lagändring övervägas?

Ja så här funderar jag i sena timmen


3 kommentarer:

 1. Det är så många nya fenomen som finns nu om man jämför med när jag var ung, eller hur! Jaa, jag hoppas föräldrarna talar med sina barn. Hoppas bara dom har TID...Mycket angeläget.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Jag är inte med på Facebook , jag vill vara lite anonym, instagram har jag inte heller. Min son är med på facebooks , men han tycker det räcker med bloggen för mig. Det räcker jag följer så många, och kommenterar lite här och där.
  Men några spännande saker sker inte här, som väl är. Vad jag far illa av är allt tiggeri nu, törs ju inte ge snart, de förökar sig med blixtens hastighet. Nu öppnar
  jag inte för någon. De som skall in har nycklar. De kollar in i brevlådorna om
  det lyser. De har lappar där det står att de är stumma. Men talar tydligen bara sitt
  eget språk, det har jag sett. En konstig värld vi lever i. Så olika det är för
  människorna här i livet. man kan inte hjälpa alla mamma, säger mina barn

  SvaraRadera
  Svar
  1. ojdå! Går de runt i husen och som du skriver tittar i brevlådor och liknande ska du ABSOLUT inte öppna Inte för någon annan okänd heller, försäljare tex.
   .Man läser ju om äldre som utsatts för inbrott/rån. De jobbar tydligen i par och när den utsatte går in för att hämta någon slant passar den andre på att gå runt i lägenheten och leta efter värdesaker. De är inte personer som är ute i ärliga avsikter utan brottslingar.
   Du har väl sk tittöga på din dörr?

   Radera