onsdag 31 december 2014

Ring klocka ring..........

Då är det bara några timmar kvar på vår Nyårsafton......Alla som kan och vill firar väl med god mat och kanske lite champagne ! Själv är jag bortbjuden och det är därför jag har tid för ett inlägg.

Många är de som läst " Ring klocka ring" men ingen går väl upp mot Georg Rydberg. Han kunde konsten att läsa med den inlevelse som texten fordrar.

I väntan på att det är dags att skåla in det nya året önskar jag er än en gång
och här är länken till "Klockorna"  Klicka här

tisdag 30 december 2014

GOTT NYTT ÄR !!!

Imorgon är det nyårsafton och vi firar var och en på sitt sätt. Passar på att redan nu önska er
Ett nyårslöfte och några önskningar har jag inför 2015. Men jag har lovat mig att inte berätta det för någon........

Hälsningar från Lyan
 

söndag 28 december 2014

Astrid Lindgrens okända sida......

Hej bloggvänner!  Hos mig är inte julen slut på länge länge.......och jag sitter här och mumsar på godis, clementiner och dricker Julmust. Jag bara måste ha Julmust!
För mig kommer Coca-cola alltid att vara etta bland onyttiga läckerheter men på andra plats kommer Julmusten

Nallen bara vägrar att ta av luvan och för mig kan han gärna ha den på!

Nej nu får jag bli lite allvarligare. Har just tittat på andra delen av "Astrid". Som de sa i början på serien man behöver bara säga Astrid så vet alla vem man talar om men jag tror inte alla känner till (gjorde inte jag iallafall) hennes levnadsöde.
Hennes okända son som hon tvingades leva på långt avstånd ifrån, hennes olyckliga äktenskap, hennes arbete under krigsåren osv. Bonniers förlag som tackade nej till att ge ut hennes första bok om denna mystiska flicka kallad "Pippi" osv. Underbart program!
Astrid med sonen Lars

Skrivarlyan
Sverige firar att det är FRED och världskriget slut

Tyvärr är det inte en första upplaga men ändå, tryckt 1952 .Bilden på Astrid som gungar tycker jag fångar hennes förmåga att skriva om/till barn så enkelt om svåra saker så att alla förstår Inte att förundras över att hon är läst över hela världen.För oss vuxna är ju böckerna en guldgruva.   Nobelpris?  

Naturligtvis inte det, ska ju vara så krångligt som möjligt och gärna någon som är väldigt känd i sitt land för oftast finns ju böckerna inte översatta till svenska......Ska nog hålla tyst med min åsikt för jag förstår nog inte mig på sånt säger väl de lärde......Datorn börjar krångla så det är bäst att avsluta här.
Ett Astrid fans önskar God Natt när det är dags att släcka lampan


torsdag 25 december 2014

Önskar God fortsättning.....

Önskar er God fortsättning på julhelgen.......

Jag var hos Sophie med familj igår. Vi hade nog alla varit "snälla barn" i år
för Tomten hade minst ett paket till var och en......personligen älskar jag inslagna fina paket för det är så spännande trots att man nog ibland kan ana innehållet.

Sophie var helt underbar i sin nya julklänning och längtade tills den där Tomten skulle komma till henne också.......var var han någonstans?? Men inte ett enda paket rörde hon.

Två klappar blev väldigt populära. Hon hade önskat sig en cowboyhatt och lyckan var fullständig när hon öppnade paketet

På andra plats verkade, iallafall på julaftonen, ett paket med "Play Do" ha varit. Klart att man gör som man lärt på dagis.....fotavtryck

Avslutar med lite julmusik som tillhör mina favoritartister

TOMTEN har åkt hem med Tommy Körberg och Helen Sjöholm HÄR
WHITE CHRISTMAS  med Andrea Bocelli  HÄR

LOA FALKMAN  blandade julsånger  HÄR
DEAN MARTIN  Let it snow  HÄR

tisdag 23 december 2014

Dan före Dopparedan......

Hej i stugorna.......idag är det ju "dan före Dopparedan" och jag sitter här och läser mina julkort och julbrev jag fått. Tycker det är så trevligt......
Idag är det ju "dan före Dopparedagen" och jag tror jag ska ta mig en vörtbrödsmacka med julmust till. Tycker det är så gott utan annat pålägg än smör Mums!

Vill ni läsa lite mer om varför det heter Dopparedagen så klicka på länken HÄR

Jag har enligt tradition köpt mig en Bingolott också. Håll tummarna för mig




***********************************************************************************

Och så imorgon är ju dagen så många längtat till. Jag och Tomten vill lämna ett paket till er som tittat in på min blogg under året . I det paketet finns en önskan om att året som kommer blir bra på alla sätt och att ni alla får en

RIKTIGT GOD OCH FIN JULHELG

Och som avslutning kan ni lyssna till "sångernas sång" Oh Helga Natt " med Tommy Körberg
 Klicka HÄR

lördag 20 december 2014

Julkort på G......

TACK snälla ni för att nit tittar in hos mig och tack för era kommentarer. Det känns ju lite ensamt här i Lyan ibland och då är det så trevligt med dem och att läsa era bloggar naturligtvis. (kommenterar inte alltid alla)

Jag skriver just nu några julkort. Tillhör en tradition jag inte vill missa ......

Ni kanske börjar tröttna på min bakgrund i inläggen men det blir så att jag sitter i min fåtölj där jag har mitt bord och min tv. Sitta i köket blir inget alternativ. Både för och nackdelar med Lyan. Jag går ju inte vilse i rummen iallafall.

Nu är pausen i Morden i Midsomer snart slut så jag slutar också mitt lilla "julkort till er" med att önska er

TREVLIG  ADVENTSHELG



fredag 19 december 2014

Pysseltips.......

Det känns som om jag också måste visa ett pysseltips. "Alla" morgonprogram, matprogram, flera bloggar mm har ju massor av pyssel.
Jag är väldigt försiktig med levande ljus, vanliga och värmeljus.*HÄR kan ni läsa mitt inlägg från förra året då ett värmeljus nästan skrämde vettet ur mig.
Har aldrig ljusmanschetter i vanliga fall men nu fick jag lust att fixa sådana i folie. Och naturligtvis hittade jag inte folierullen så det blev att improvisera lite
Tom påse
vändes ut och in
klippte en lagom stor remsa
vek dubbelt och klippte flikar
ser att jag måste justera ena ljuset men annars är jag nöjd 
Ikeas ljus brukar aldrig rinna , iallafall inte de vita, men om dessa gör det så hoppas jag att mitt pynt stoppar  stearinet.
Passade på att pynta till min lilla gran, så grön och grann. Klippte till några bitar glitter men jag vet inte om de får stanna kvar. Kanske byter jag mot lite vadd istället.
Glittrar fint när ljusen är tända

Kikar fn på Postkodmiljonären och sen blir det På spåret. Gillar frågesporter skarpt även om jag inte kan alla frågor. Man lär sig ju alltid något men sen gäller det ju att komma ihåg det också......

Trevlig kväll i julstöket önskas från Lyan

torsdag 18 december 2014

Det ska vara äkta vara.....

Tittade just på sista delen av "Jul med Ernst"......och har lite synpunkter naturligtvis. Tycker han, vilket jag gillar, har minskat ner sitt pyntande och inredande med allehanda hemsnickrade omöjliga prylar. Men idag var det dags igen. En mistel som man kan ha år från år.......Hemska tanke!

Jag är ju från Västmanland och Misteln är ju min landskapsblomma. Mer info finns HÄR


När det mesta av det man vill fixa inför julen är klart,  ja då hänger man upp sin mistel som självklart ska vara nyköpt, frisk och fin!! Skulle jag, vilket aldrig ha hänt, inte hitta någon vacker nyinköpt frisk och fin , ja då är jag hellre utan än att göra en i plåt mm.
Idag har jag inte gjort något särskilt för jag har ådragit mig en liten åkomma så det har varit vila och medikamenter som gäller. Hoppas snart vara på G igen. Ha det så gott i julstöket och kram från LyanPS. Nu krånglar datorn också. Kanske behövs ett litet piller till den med

tisdag 16 december 2014

Jag och Tomten shoppade lite.......

Igår fick jag plötslig lust  att åka iväg till affärscentrumet " Frölunda Torg". Ni som varit där vet ju att där finns det mesta och lite till att inhandla......
Tur för kassan att jag inte längre vill och orkar gå i alla affärer. Bra var det också att det inte alls var så mycket folk som jag trodde.
Tomten hittade lite julklappar och jag köpte lite småsaker.....
Nya ögonskuggor som jag ska testa idag
Glömde ta kort på alla julpyntade affärer men i en affär blev det STOP. Har länge tänkt köpa ny mobil istället för den som jag har som krånglar hela tiden.......Hade inte alls tänkt köpa någon nu och vet inte ännu om det blev rätt telefon jag tog med hem.

Öppet köp om jag inte bryter förpackningen. Egentligen tycker jag den är för stor men men.......hoppas få hjälp och  råd av sönerna om jag ska behålla den (foto fr nätet)
Om någon av er har en sådan blir jag glad och tacksam för att höra vad ni tycker om den.

Önskar fortsatt bra dag här från Lyan där pelargonerna blommar för fullt ute och julkänslan har lite svårt att infinna sig.
Slutligen bjuder jag på en julklapp önskad av Nat King Cole......All I want för Christmas...Varsågoda att lyssna HÄR

måndag 15 december 2014

Från när och fjärran...

Lika roligt varje gång men på olika sätt......

Fick årets julbrev från barnbyn där mitt fadderbarn sen många år bor. Att åren går märks på de foto som varje år skickas som julkort.
Vivien har nu blivit stora damen och det är roligt att läsa brevet där barnby-mamman berättar om året som varit Några händelser om alla barn/ungdomar i byn och lite speciellt om Vivien.
Jag tycker det känns bra att jag med en liten summa är delaktig i sponsringen av hennes uppväxt för såklart räcker inte mina 200 kr så långt. Men som jag skrivit förr "man kan inte hjälpa alla men iallafall stötta någon".
Så ett julklappstips/nyårslöfte kan kanske vara att informera sig mer om SOS-barnbyar och kanske blir DU en fadder 2015  Läs mer HÄR

Att åren går märks också när jag blir bjuden till mina vänner sedan 1981. Det året flyttade jag till Göteborg och vi kom att bo grannar. Vänskap utvecklade sig och håller i sig....nu i över 30 år!

Igår var jag på middag hos dem och som vanligt god mat och många diskussioner om olika ämnen. TACK för en trevlig kväll H & M.

Jag har inte köpt julklapparna än. Det är inte så många men jag måste ju lämna Lyan iallafall. Säger som Fia nog skulle säga "måtte julklappar Sopie".....så någon dag, om inte idag, denna vecka får det bli.

Det bästa med att stanna hemma är att jag inte frestas köpa en massa onyttigheter till mig själv eller Lyan. Men det är ju såååååå roligt att shoppa

Fortsatt trevlig dag önskar jag er som tittar in mitt i julstöket

fredag 12 december 2014

Luciamorgon.....

För att vara säker på att inte missa traditionen Luciamorgon på TV ställde jag mobilen på ringning. Jag tom vaknade 06.30 vilket inte är vanligt när det gäller mig. Nu känns det att julen börjar närma sig på riktigt......11 dagar för jul........som Lucia sjunger....


ÖNSKAR  ER  TREVLIG "Lusse".......med denna Luciasång med min favorit Andrea Bocelli
Länk HÄR

torsdag 11 december 2014

Festernas fest.........

Jag hade ganska bra utsikt över festen från vilfåtöljen och inget fotoförbud var det heller......men eftersom fotografen inte är proffs, kameran sådär och foton tagna i all hast från TV så finns det ju lite i övrigt att önska
Visst ser väl vår huvudstad pampig ut ur detta perspektiv?

Jag beundrar kockar och övrig personal för ett fantastiskt arbete. Hur är det bara möjligt att servera 1330 personer vid sittande bord....samtidigt? Och med varm huvudrätt!
Tycker det är jobbigt med 6 personer.....men såklart då är man ju ensam bland kastrullerna.

Bland det trevligaste att se på är naturligtvis Kungafamiljen. Med glänsande smycken och fina håruppsättningar mm
Drottningen var som alltid fantastisk. Hon är ju inte tonåring längre...

Kronprinsessan Viktoria gör väl ingen besviken utom etikettsbrottet ( enligt Ribbing) att bära Ordensband direkt mot hud som hon uttryckte det.
Av Prinsessan Madeleine syntes inte mycket denna kväll men hon är ju alltid lika vacker
Har redan läst i Aftonbladet att Sofias klänning inte fick godkänt......Jag tyckte hon var ungdomligt fräsch och vacker och tittade så förälskat på vår Prins under middagen
Däremot tycker jag att Annie Lööf är betydligt snyggare i vanliga fall och denna håruppsättning tycker jag är helt misslyckad. För mycket av allt!
Blommorna var helt fantastiska. Ja, hela salen glimrade ju av festdukningen, precis som det ska vara.

Slutligen kan jag inte annat än beundra gästerna , speciellt Kungafamiljen som har "allas ögon riktade på sig, som förutom alla förberedelser med frisyrer osv, var på prisutdelningen och sedan satt vid middagsbordet ca 5 timmar.......utan att lämna bordet för att "pudra näsan".....

Det var mina intryck och  några bilder från festen som denne man bjuder oss och en stor del av världen på
Vi ses nästa år igen!